torsdag 10 april 2014

Påsk, på olika sätt!



Tänk så många påsktraditioner det finns! 
 Under min barndom, jag tillbringade mina första 12 år i Dalarna, var det vanligt med påskeldar.
 Det var viktigt att skrämma iväg häxor och annat ”otyg” som flög mot Blåkulla och det var även vanligt med olika smällare för att få extra fart på dem.
 Naturligtvis klädde vi barn ut oss och gick runt på gårdarna och önskade Glad Påsk, lämnade egenhändigt ritade kort och blev jätteglada om vi fick godis i kaffepannan, som ingick som en viktig del i utstyrseln.
 Det var på påskafton som vi gick runt utklädda, då ansågs häxorna snälla igen.

I Stockholmstrakten, där jag bodde sedan, var det påskkäringar både på skärtorsdagen och på påskafton
Mina döttrar och deras kompisar tog korgar på armarna, med några symboliska teckningar i, och gick runt i alla trappuppgångar.
 Sedan delade de korginnehållen  rättvist och drog sig tillbaka för att äta godis och räkna pengar.

Vid vår flytt till Skåne upptäckte vi att här kommer påskkäringarna på skärtorsdagen men med samma längtan efter godis i korgarna.
 En sak som var helt nya för oss var påsklekarna, varje förskola ordnade ”äggrullning” ”äggmålning” och att ”slå katten ur tunnan”.
 Den första påsken som jag vikarierade på förskolan här så fick jag uppdraget att ” fixa äggrullningen”. Jag var tvungen att , med skammens rodnad på kinderna, medge att jag inte visste ett dugg om äggrullning.
 Mina arbetskamrater var tvungna att förklara men det framgick klart att de tyckte att jag var jättekonstig som inte visste, så jag fick hjälp!

Att ”slå katten ur tunnan” lät också minst sagt mystiskt när jag första gången hörde det.
 Jag förstod naturligtvis att det inte var en levande katt som skulle slås ihjäl under tjo och tjim, och de ”tunnor” jag har varit med om har alltid innehållit en gullig katt av mjukt tyg och dessutom pop-corn eller något annat godis.

Även om de olika delarna av Sverige har olika traditioner så är påskmaten i stort sett densamma: ägg,  sill och lax, köttbullar och prinskorv och, i vårt fall, lammstek och potatisgratin.
 En efterrättstradition som jag tog med från min barndoms påskar var ”stekta ägg” d.v.s. persikohalvor omgivna av vispgrädde på en tunn sockerkaksbotten.

Numera firar vi en mycket stillsam påsk, traktens barn har vuxit ur det där med att klä ut sig, och vi lagar bara en liten del av påskmaten och njuter av våren men det är verkligen kul att ha varit med om att fika på olika sätt.

En riktigt GLAD PÅSK till alla!!

1 kommentar:

  1. Här hemma är det obligatoriskt att leta efter sitt påskägg i trädgården på påskaftons morgon. Alla barn får varsitt stort ägg fullt med godis och någon liten present. Men det är tydligen viktigt att traditionen hålls. T om sonen - 20 år - skippar sin sovmorgon för detta evenemang. :-)

    SvaraRadera