lördag 11 januari 2014

Fredagsmys!



En gång om året har vi ett väldigt traditionellt och annorlunda ”fredagsmys”.

 Det består av två påsar pop-corn 
 ( helst poppade på  torsdagen ) nål och tråd och en stor portion tålamod. 
Det är dags för årets julgransplundring alltså.
 För ganska många år sedan nu fick jag för mig att pynta den stackars avklädda och barrande granen med girlanger av pop-corn, chips i form av stjärnor eller hjärtan och vissa år lite godis också.
 Det slog mycket väl ut bland barn-barnen, så till den milda grad att, trots deras stigande ålder, så kom frågan redan i advent: 

-          Mormor vi ska väl ha julgransplundring i år också?

Naturligtvis ska vi ha det!
 Så därför ägnar vi just den här fredagskvällen åt att trä pop-corn på snören.

Vitsen med att starta redan på torsdagen är att de då får en härlig seg konsistens som gör dem lätta att sticka nålen i, sen att de inte är så goda tar vi med ro, bara de hänger där.

Dansen går förståss runt den nypyntade skapelsen, både” små grodorna” ”musikanterna” och ”jungfru skär” genomför vi medan barren yr, sedan ”plundrar” vi den på allt ätbart och slutar med att hiva ut  den förvånade granen i kylan.

En äkta fiskdamm avslutar festandet, sen känner vi att julen verkligen är slut för denna gången men som vi sjunger som slutkläm:
 ”Men till nästa år igen kommer han vår gamle vän”.

Ett tips på pynt alltså, en pop-corngirlang är ju aldrig fel, det funkar ju året runt men vi håller oss till mysandet en fredagskväll i januari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar