söndag 21 april 2013

En vårprimör!



Idag har vi njutit av årets första tallrik med nässelsoppa! Vi äter det under hela våren men just det där första smakprovet är alltid bäst.

Trots att det egentligen bara varit några dagar med sol och värme så finns de där, små mörkt gröna med ganska vassa brännhår redan, och ett mycket kärt återseende är det varje år när man går till de ”säkra” nässelställena.

 Längre fram i sommar när de blivit stora och man muttrar om de ogräs som de faktiskt är, så är de också användbara.
 Det bästa gödningsmedel som finns är det när man gjort ” nässelvatten” och efter några dagars väntan kan börja vattna plantor och blommor med den näringsrika blandningen.

För näring finns det i dem, massvis.
 Förr i världen var det ett mycket viktigt för både djur och människor, när vintern varit kall och lång, att ta till vara nässlorna.

 Det fanns ju inte tillgång till frukt och grönsaker på samma sätt under vinterhalvåret som det gör i våra dagar och både bleka barn och magra kor var glada åt den dieten.

 Jag har, med viss framgång, bjudit både barn och arbetskamrater på soppan och ganska många gillar den.

Dessutom är det spännande att ”smaka på naturen” och kanske kan det väcka ett intresse av vad vi har omkring oss.

Nu har vi mycket att se fram emot! Kanske en paj med kirskål och nässlor och till efterrätt en riktigt god rabarberkaka.   

    Heja naturen!!

2 kommentarer:

  1. Du är som alltid lika duktig att ta vara på nässlorna.
    Ska ni bjuda även era små utebarn på nässelsoppa i år?

    Ha det bra./W

    SvaraRadera
  2. Det blir naturligtvis soppa till barnen, om det blir till fler t.ex. på "öppet hus" vet jag inte just nu. Ha det så bra och Tack för att Du läser! Kram/Annika

    SvaraRadera